Huifkartocht WZC Ter Caele

 Vrijdag 2 september 2022, een zonovergoten dag… Ideaal, want er stond een huifkartocht gepland met de trekpaarden en huifkar van Marnix De Brabander uit Belzele.

We waren nog maar net vertrokken, of het noodlot sloeg toe: een lekke band. Gelukkig kon Marnix de band herstellen, zodat we nog een viertal keer met een wagen goed vol geladen, langs Evergemse wegen konden trekken.

De twee boerenpaarden Pipa en Louise, van respectievelijk zo’n 950 à 1000 kg  en 800 kg namen ons mee op sleeptouw. Marnix heeft een 40-tal paarden. 25 werken er en 15 zijn er jeugd. De jongeren moeten tussen 2 en 3 jaar leren werken. Na 3 jaar worden zij ingeschakeld als werkpaarden.

Marnix vertelde tijdens de ritten met passie over zijn werk. Een ideaal moment om wat meer te weten te komen over het paard.

 

Wist je dat een paard per keer dat het stoelgang maakt zo’n 8 liter of 5 kg produceert? Wanneer een staart van een paard geknipt wordt, kan je tot 3,700 kg haar hebben. Niet min als je het mij vraagt. Wist je dat paardenmelk zeer gezond is, maar wel apart van smaak? Het bevat slechts 5 % vet tegenover koemelk, dat 40 % vet bevat.

Wanneer Marnix tijdens het weekend op pad is met 14 paarden, drinken zij maar liefst 1000 liter water! Een boerenpaard eet in de zomer zo’n ½ hectare gras. In de winter eet een paard 20 tot 25 kg maïs, 8 à 10 kg bieten en 5 à 10 kg hooi.

We hebben tijdens onze tocht niet alleen genoten, maar ook nog wat bijgeleerd.

Wil je nog meer te weten komen? Dan kunnen we je enkel maar zo een rit aanbevelen.

Bedankt Marnix en Shanaja voor de fijne namiddag.

 

Dankzij de vlotte samenwerking van alle aanwezigen, werd het voor onze bewoners een mooie dag waar zij met volle teugen hebben van genoten.

 

Christine De Smaele

Huifkartocht

Reacties

Populaire posts van deze blog

Optreden Mme. Zaza Project

Muzikaal optreden Garry Hagger

Zomerfeest in WZC Ter Caele